Digimaatjes vergroot mediawijsheid

Het project Digimaatjes vergroot de mediawijsheid van mensen met een licht verstandelijke beperking. Digimaatjes is een project van i-Wegwijs (een samenwerkingsverband tussen de bedrijven Socially Joined en B&O Info).

 

Hoe werkt Digimaatjes?

i-Wegwijs werft cursisten met een licht verstandelijke beperking en vrijwilligers. 

i-Wegwijs traint de vrijwilligers in:

  • mediawijsheid;
  • didactiek;
  • geschikte tools voor moeilijk lerenden;
  • hoe om te gaan met moeilijk lerenden.

Elke vrijwilliger krijgt een cursist toegewezen. Tijdens zes tot tien ontmoetingen bij de cursist thuis begeleidt de vrijwilliger hem of haar in een op maat gemaakt leertraject. Gedurende dit traject leert de deelnemer bewust, kritisch en actief gebruik te maken van de positieve mogelijkheden van het internet en de sociale media. Veiligheid en privacy staan voorop.

 

Wat leren cursisten?

In elke bijeenkomst van ongeveer 1,5 uur maakt de cursist kennis met een sociaal medium, een online tool of een handige website of app. De deelnemer neemt plaats achter de computer en gaat vooral zelf aan de slag. Daarnaast komen verschillende onderwerpen aan bod, variërend van ‘Gedragsregels op het internet’, ‘Hoe de privacy bewaken’ en ‘Veilig omgaan met wachtwoorden’ tot aan ‘Malware, spam en phishing’, ‘Veilig zoeken op internet’ en ‘Wat te doen bij een probleem’.

 

Ondersteunend materiaal

Nicole Wintgens en Mirjam Beuker hebben ondersteunend materiaal ontwikkeld dat deelnemers tijdens en na het project gebruiken om mediawijze vaardigheden op te doen.

Het project Digimaatjes speelt in op de behoefte en noodzaak om mensen met een licht verstandelijke beperking te begeleiden op het internet en sociale media. Zie ook het rapport van Kennisnet met de titel ‘LVB-jeugd en sociale media. Rapport over jongeren met een licht verstandelijke beperking (LVB) en de risico’s van sociale media’.

 

Evaluatie

Lees de evaluatie over het project, bekijk het artikel uit het NoordHollands Dagblad en/of luister naar het interview met MEE-projectleider Simone Botman:

 

Meer informatie

info@i-wegwijs.nl

www.i-wegwijs.nl

06-30373594 (Nicole Wintgens)

06-20657425 (Mirjam Beuker)

Achterkant visitekaartje i-Wegwijs jpeg

Digimaatjesfacebooktwitterlinkedin

Socially Joined

Nicole Wintgens

06 – 30373594

info@sociallyjoined.nl